Wat is een gezond lichaamsgewicht?

Een gezond lichaamsgewicht bepalen is niet gemakkelijk. Er zijn heel wat verschillende factoren die bepalen of iemand gezond of ongezond is: stress, hoeveelheid beweging, woon- en werkomgeving, genetische factoren,… . Iemand die veel sport en een hoger lichaamsgewicht heeft kan bijvoorbeeld gezonder zijn dan iemand die een lager lichaamsgewicht heeft, maar niet sport.
Over de jaren heen heeft men verschillende methodes ontwikkeld om te bepalen of een lichaamsgewicht al dan niet gezond is. Hieronder staan de meest frequente methodes opgelijst en hun voor- en nadelen. Permanente Make up

  • Lichaamsgewicht
  • BMI
  • Vetpercentage meting

Lichaamsgewicht

De weegschaal is wellicht de meest gebruikte methode om te bepalen of iemand al dan niet een gezond lichaamsgewicht heeft. Uiteraard heeft deze methode heel wat nadelen. Zo zegt een lichaamsgewicht niets over een persoon. Hoe groter de persoon is, hoe hoger het gezond lichaamsgewicht zal liggen bijvoorbeeld. De weegschaal zegt ook niets over de lichaamssamenstelling. Is het een topsporter die zeer veel spiermassa heeft of is het iemand die zeer weinig sport?

BMI

Wat is de BMI?

BMI staat voor de body mass index of Quetelet Index. De BMI geeft het lichaamsgewicht weer ten opzichte van de lengte, zo kan het lichaamsgewicht van mensen met een verschillende lengte met elkaar vergeleken worden. De BMI wordt vaak gezien als de standaard om te bepalen of iemand al dan niet een gezond lichaamsgewicht heeft.

berekening-bmi

Wat is de ideale Body mass index (BMI):

Een gezonde man zou een BMI moeten hebben tussen: 18,5 – 25
De ideale BMI voor een man is: 22,5
Een gezonde vrouw zou een BMI moeten hebben tussen: 18,5 – 25
De ideale BMI voor een vrouw is: 21,5

De schaal die gebruikt wordt voor volwassenen:

Body mass index ( ) interpretatie
Minder dan 18,5 Ondergewicht
18,5 tot 25 Gezond gewicht
25 tot 27 Licht overgewicht
27 tot 30 Matig overgewicht
30 tot 40 Ernstig overgewicht
Meer dan 40 Zeer ernstig overgewicht

Is de body mass index wel een goede parameter om te bepalen of iemand gezond is?
De body mass index is beter dan het lichaamsgewicht alleen omdat het rekening houd met de lengte van de persoon. Waar de body mass index echter geen rekening mee houdt is de lichaamssamenstelling. Zo zal iemand met zeer veel spiermassa en weinig vetmassa ook een te hoge BMI hebben.
De BMI is een goede methode om in een grote populatie een algemeen beeld te krijgen van het lichaamsgewicht. Zo is volgens een enquête uit 2013 de gemiddelde BMI van een volwassene in België 25,3 . Via de BMI kan men dus snel een beeld krijgen over het lichaamsgewicht van een grote groep mensen. Individueel gezien is de BMI een inaccurate methode en voor heel wat mensen is het gewoonweg verkeerd om zich op de BMI te richten.

Vetpercentage meting

Wat is het vetpercentage?

Het vetpercentage geeft weer hoeveel procent van jouw lichaamsgewicht vet is. Iemand die 100 kg weegt en een vetpercentage heeft van 25% heeft dus 25 kg vetmassa.

Bij het vetpercentage wordt er rekening gehouden met heel wat verschillende factoren: lichaamsgewicht, lichaamslengte, leeftijd, geslacht, al dan niet sporter,… Doordat het vetpercentage rekening houd met al deze verschillende factoren is het de beste methode om in te schatten wat een gezond lichaamsgewicht is voor iemand.

Wat is een gezond vetpercentage?

Velen denken hoe lager het vetpercentage is, hoe gezonder!
Niets is echter minder waar. Een te laag vetpercentage is allesbehalve gezond.
In een studie bleek dat voor vrouwen een normaal en gezond vetpercentage tussen de 22 – 33% was. Voor mannen was dit 11 – 22%.

Zichtbare buikspieren zijn zeker niet nodig om gezond te zijn!

Er zijn heel wat manieren waarop het vetpercentage berekend kan worden. Lees meer in dit artikel over vetpercentage meetmethodes.

Besluit

Vetpercentage is de beste methode om te bepalen wat een gezond lichaamsgewicht is.
Wil jij jouw vetpercentage laten meten of ben je geïnteresseerd in voedingsbegeleiding? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen!

Personal trainer Mechelen raadplegen

Je personal trainer leert je om soepel te bewegen, zodat jij je lichaam beter gebruikt. Op die manier verspil je geen energie bij dagelijkse klusjes zoals de boodschappen of het huishouden. En de energie die je overhoudt, steek je in leuke dingen. Een weekendje weg bijvoorbeeld. Of die ene hobby die al jaren stilligt wegens ‘geen fut.

opleiding personal coach

Remotion Training® is een nieuwe trainingsmethodiek en behandelingsfilosofie voor professionals (kinesitherapeuten, personal trainers, etc.) die hun technieken willen uitbreiden en hun patiënten/klanten willen begeleiden in een actieve revalidatie of levensstijl