Afvallen zonder dieet, voor velen lijkt het onmogelijk! Niets is echter minder waar. Afvallen moet altijd zonder een dieet! Als je een dieetgevoel hebt, is de kans zeer groot dat je te strikt bezig bent en dat je het op de lange termijn toch niet volhoudt.

Hoe moet je vermageren zonder dieet?

Hoe moet je dan juist afvallen zonder dieet? Het beste dieet is geen dieet. Je mag dus niet het gevoel hebben dat je niets mag en alles moet. Je mag GEEN dieetgevoel hebben. Je moet het zien als een permanente aanpassing van je voedingsgewoontes. Dit betekent echter niet dat je plots nooit meer frieten mag eten bijvoorbeeld. Want alles kan en mag, maar sommige voedingsmiddelen wat meer met mate dan andere. Zo kan je gerust 1 keer in de week frietjes eten en nog steeds vlot meer dan 1 kilo per week verliezen, maar 5 keer per week gefrituurd eten is misschien ook weer wat teveel.. Elke dag 2 stukken fruit? Super! Maar als je 6 stukken fruit eet, brengt dat ook heel wat calorieën aan, dus overdrijf er zeker ook niet mee. Hoe vermager je zonder dat dieetgevoel? Een eerste stap is jouw huidig voedingspatroon niet helemaal omgooien. Permanente Make up

Kleine veranderingen met een grote impact

Als eerste regel verander je  jouw eetgewoontes het beste niet te bruusk. Maak kleine veranderingen die een grote impact hebben.

Voorbeelden van kleine veranderingen met een grote impact:

  • Cola veranderen in cola ligt of zero
  • Boter veranderen in minarine
  • 1 liter water drinken in de plaats van 0,5 liter water
  • Gebruik stevia of candarel in de plaats van suiker bij koffie en thee
  • Gebruik een antikleefpan in de plaats van een braadpan
  • Gebruik magere melk in de plaats van volle of halfvolle melk.

Al deze voorbeelden hebben geen grote impact en zullen je zeker geen ‘dieetgevoel’ geven, maar zorgen er wel voor dat je heel wat minder calorieën at.

Tel calorieën

Zowel in de literatuur als in de praktijk blijkt calorieën tellen één van de beste methodes om de overtollige kilo’s kwijt te geraken op de lange termijn. Heel wat mensen zeggen dat calorieën tellen zorgt voor obsessief gedrag, maar dat klopt helemaal niet. Zo zien we net dat mensen die calorieën op de juiste manier tellen zich veel beter voelen. Zo zijn ze ook niet bang om zichzelf eens iets te gunnen.

Bijvoorbeeld: Beide vrouwen eten een ijsje.

Fien telt geen calorieën

“Oei, nu is echt mijn hele dag slecht..” denkt Fien. Fien voelt zich vaak slecht rond het eten van voedingsmiddelen die niet in de ‘juiste categorie’ behoren. Dit zorgt voor negatieve feedback en zo zorgt dit op een vreemde manier dat Fien vaak de dagen erna meer zal eten dan gewoonlijk.

Andrea telt wel calorieën

“Geen probleem, dat past mooi binnen mijn calorieën..” denkt Andrea. Ze durft zich zelf af en toe eens iets te gunnen en voelt zich daar ook niet schuldig over, omdat ze weet dat dit gerust kan en mag!

Je moet uiteraard niet je hele leven calorieën tellen, maar calorieën tellen gedurende een bepaalde periode zorgt ervoor dat je meer inzicht krijgt in calorieën en het proces rond afvallen en bijkomen. Zo zal je merken dat een stijging van lichaamsgewicht niet altijd een stijging van de vetmassa is! Je leert wat die 2000 calorieën nu juist zijn en kan dit praktisch vertalen naar voedingsmiddelen. Je leert werken met feesten, restaurant maaltijden,… Het is echt een leerproces waar je jaren nadien nog veel op terug kan vallen. Na een aantal maanden kan je heel goed inschatten wat een calorie nu juist is en wat kan en mag die dag. Het is dus een bewustwording en GEEN dieet!

Denk jij dat je goed kan inschatten wat een calorie juist is? Doe dan de calorie test!

Afvallen is een marathon, geen sprint!

Sneller afvallen is zeker niet altijd beter. Zo heb je bij het snel afvallen veel meer kans op: spiermassa verlies, daling metabolisme, op lange termijn het gewichtsverlies niet behouden,… . Bovendien verlies je bij veel diëten waarbij je zeer snel afvalt niet enkel vet, maar ook vocht, spiermassa,… . Een snelle daling in lichaamsgewicht is dus niet altijd een daling in de vetmassa! Afvallen is altijd een marathon, nooit een sprint! Pas jouw voeding dus altijd aan met een langetermijnvisie. 10 kilo verliezen in 6 weken is zeer leuk, maar heb je helemaal niets aan als die er 20 weken later weer bij zijn. Het is dus beter wat trager te vermageren en jezelf wat meer te gunnen dan zeer strikt te zijn, maar het niet vol te houden en weer bij te komen.

Vermageren zonder dieet kan dus zeker en is DE beste manier om af te vallen! Gun je zelf af en toe eens iets, verander je voeding niet al te drastisch en start met het bijhouden van je calorieën.

Wil jij afvallen zonder dieet? Kom dan volledig vrijblijvend en gratis op een kennismakingsgesprek met de diëtist! Woon je te ver of heb je liever online voedingsbegeleiding? Neem dan zeker een kijkje naar onze online voedingsbegeleiding!

 

Personal trainer Mechelen raadplegen

Je personal trainer leert je om soepel te bewegen, zodat jij je lichaam beter gebruikt. Op die manier verspil je geen energie bij dagelijkse klusjes zoals de boodschappen of het huishouden. En de energie die je overhoudt, steek je in leuke dingen. Een weekendje weg bijvoorbeeld. Of die ene hobby die al jaren stilligt wegens ‘geen fut.

opleiding personal coach

Remotion Training® is een nieuwe trainingsmethodiek en behandelingsfilosofie voor professionals (kinesitherapeuten, personal trainers, etc.) die hun technieken willen uitbreiden en hun patiënten/klanten willen begeleiden in een actieve revalidatie of levensstijl.